Jazda z klimą, "wysuszone" oczy.

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • adamus24_85
    Classic
    • 2010
    • 26

Zamieszczone przez PieTrzaK
    Bliska ma 5gr - żeby nie było
    Może być i 5.
  • dragster
    Elegance
    • 2009
    • 895
    • Honda

Wczoraj zrobiłem 450 km i łącznie zajęło to 5h. 90% czasu jazdy z klimą. Osoby które ze mną jechały powiedziały mi dziś rano, że mają mocną wyschnięte okolice górnej i dolnej rzęsy. Ja tego tak nie odczuwam, bo sporo jeżdżę z klimą, ale pewnie faktycznie coś jest na rzeczy.

Proszę powiedzcie, czy jest jakiś sposób nawilżania tego powietrza w aucie, czy może w jakiś specyficzny sposób ustawić klimę?

PS.
    Mam climatronic, wymieniony filtr p.p., klima była dwa tyg. temu ozonowana, a czynnik uzupełniony. Nawiew od 1 do 3 kresek, nigdy na korpus ciał, głównie na nogi i szybę, a jak już przez kratki to skierowane w górę. Temp. zwykle w zakresie nie odbiegającym ekstremalnie od zewnętrznej.
    Silnik R18A2.
    http://www.dadrl.org.uk
    http://www.lightmare.org

Komentarz

• oculus
      Ambiente
      • 2008
      • 228

Chyba nie ma na to pewnego sposobu. Po kilku godzinach (kilkunastu minutach - w zależności od wieku) w aucie z klimą masz bankowo czerwone oczy. Zwykły nawiew też wysusza oczy. Nawet wiatr wysusza oczy
      Najlepiej zakupić kropelki nawilżające i co godzinkę/pół czy z inną częstotliwością zaaplikować. Najlepsze są preparaty bez konserwantów - Hyabak, Hylo-Comod albo z minimalną jego zawartością - GenTeal, Optive. Takich kropelek jest bardzo dużo.
      Skoda Octavia Scout 2.0TDI

Komentarz

• soszek81
        L&K
        • 2010
        • 1245

np. Lacrimal

Daruj sobie nawilżanie powietrza - klima właśnie go osusza, a jak parują szyby to widać najlepiej. Taka już jest fizyka schładzania powietrza.

A na poważnie - jak sam zauważyłeś - u siebie tego nie odczuwasz. Ja też nie.
        Wynika to prawdopodobnie z tego że częściej mrugasz powiekami (jako kierujący autem) przez co odpowiednio nawilżasz oko.
        Podobne schorzenie dotyka "świeżo upieczonych komputerowców" - przed monitorem nie ma takiej potrzeby mrugania jak normalnie i po kilku godzinach zaczynają boleć oczy. Dlatego wymyślono "sztuczne łzy" (wymieniane wcześniej kropelki). A najlepiej do tego nie dopuszczać i po prostu mrugać jak natura nakazuje

PS - klima działa dobrze - żadne grzyby, roztocza, brak czynnika czy brudny filtr nie mają tu nic do rzeczy.
        Po prostu uprzedzaj: "klima włączona, jako że osusza powietrze pijcie dużo płynów, częściej mrugajcie powiekami a podróż będzie bez konsekwencji"
        Była O1 kombi ALH++ 150/340
        Obecnie Pyzio 206 1.4HDi+ ~90/200

Komentarz

• baca10
          RS
          • 2009
          • 6225

dragster, podczas jazdy rob przerwy w uzytkowaniu klimy

Komentarz

• gebek
            L&K
            S_OCP Member
            • 2007
            • 1214

Ja otwieram delikatnie okno,lub szyberdach...jesli jest i powietrze sie miesza.
            Tato,tato...czy to auto jest chore?
            Nie synku...to diesel PD.

Honda...the power of dreams.
            Byla Octavia...jest Accord i CBR 650F

Komentarz

• dragster
              Elegance
              • 2009
              • 895
              • Honda

Dzięki

Podsumowując:
              1. po prostu warto częściej mrugać i nawadniać organizm,
              2. przerwy w użytkowaniu klimy - włączenie trybu ECON lub nawet lepiej uchylić czasami szybę i przewietrzyć auto,
              3. warto zaopatrzyć się w kropelki.

Pozdrawiam
              Silnik R18A2.

Komentarz

• watchman
                Ambiente
                • 2009
                • 200

Zamieszczone przez dragster
                Dzięki

Podsumowując:
                1. po prostu warto częściej mrugać i nawadniać organizm,
                2. przerwy w użytkowaniu klimy - włączenie trybu ECON lub nawet lepiej uchylić czasami szybę i przewietrzyć auto,
                3. warto zaopatrzyć się w kropelki.

Pozdrawiam
                dragster

Jak masz ustawione kratki nawiewu i jaką temp? Jeżdżę dużo i raczej unikam większej różnicy w temp. niż 7-8 stopni (zew. 30 to klima na 23) Nawiewu nigdy nie ustawiam na siebie i problemu z oczami nigdy nie miałem jak do tej pory.[/b]
                NIE JESTEM LENIWY TYLKO ONERGOOSZCZĘDNY!

Komentarz

• dragster
                  Elegance
                  • 2009
                  • 895
                  • Honda

Nawiew od 1 do 3 kresek, nigdy na korpus ciał, głównie na nogi i szybę, a jak już przez kratki to skierowane w górę. Temp. zwykle w zakresie nie odbiegającym ekstremalnie od zewnętrznej.
                  Silnik R18A2.

Komentarz

• watchman
                    Ambiente
                    • 2009
                    • 200

Nawiew od 1 do 3 kresek, nigdy na korpus ciał, głównie na nogi i szybę, a jak już przez kratki to skierowane w górę. Temp. zwykle w zakresie nie odbiegającym ekstremalnie od zewnętrznej.
                    Wymieniasz filtry na czas zapewne itp itd. więc faktycznie może masz po prostu wrażliwe oczy.
                    Dokładając do tego kilka godzin dziennie przed monitorem i gały suche jak pieprz Lepiej odwiedzić okulistę niż na pałę lać jakieś krople w oczy.
                    NIE JESTEM LENIWY TYLKO ONERGOOSZCZĘDNY!

Komentarz

• thebruno
                      Classic
                      • 2010
                      • 29

Ja pracuję w klimatyzowanym pokoju z dużą liczbą komputerów i moje oczy tego by bez kropli nie wytrzymywały. Polecam kropelki do oczu:

VIDISEPT

Koszutują ok. 7zł, ale są bardzo dobre, i co najważniejsze, neutralne. Odradzam stosowanie takich kropli jak Visine, gdyż ich długotrwałe stosowanie jest szkodliwe dla oczu (obkurczają naczynia i w ten sposób neutralizują efekty, a nie przyczynę czerwonych oczu). Vidisept nawilża oczy.

Komentarz

• ruwado
                        RS
                        • 2009
                        • 14885
                        • Octavia IV (NX3)

To są niestety "koszty" cywilizacji. Klima, monitory komputerowe ... i oczka cierpią.

Klima oczyszcza powietrze, ale i wysusza. Nie tylko oczy, ale gardło może drapać - niestety. Zależy kto na co jest wrażliwy. Mnie natomiast nie przeszkadza klima w skodzince, ale za to w pracy - od razu czuje drapanie gardła - tak jak bym miał jakąś infekcję.

A na twoje problemy:
                        1. podczas długotrwałej jazdy trzeba dużo popijać - oczywiście wody, żeby nawodnic cały organizm i gardło
                        2. możesz spróbować zwykłe krople ze świetlika (homeopatyczne), visine, starazolin lub coś podobnego - wystarczy zapytać w aptece.

Albo... podróżować w upale, bez klimy
                        pozdrawiam - Darek

Komentarz

• Marx
                          Elegance
                          • 2009
                          • 865

jak ustawiacie klimatronik jak na dworze jest np 20 stopni?
                          Jak wlacze Econ to niestety robi sie za cieplo, jak wlacze klimatyzacje to oczywiscie jest ok ale sucho i glosno - wlasnie glosnosc jest drugim, procz wysokiej temperatury, powodem dla ktorego chcialem kupic auto z klimatyzacja

Komentarz

• kateb
                            Classic
                            • 2009
                            • 32

Re: Jazda z klimą, "wysuszone" oczy.

Polecam mruganie i drzemkę dla pasażerów... albo 15 minutowy postój na kawkę/soczek z przemyciem twarzy. Mozna jeszcze puścić jakieś wzruszające powieści przez radio, jak sie łezka w oku zakręci to dolegliwosci przejdą.

Ja codziennie siedzę w klimatyzowanym biurze, więc moje oczy często same łzawią. Pomaga niesamowicie.

Komentarz

• dragster
                              Elegance
                              • 2009
                              • 895
                              • Honda

Zamieszczone przez kateb
                              Mozna jeszcze puścić jakieś wzruszające powieści przez radio, jak sie łezka w oku zakręci to dolegliwosci przejdą.
                              dobre

Zamieszczone przez Marx
                              Ustawiam na Econ, a jak za ciepło to na chwilę wyłączam Econ i klima na 19, 20 lub 21 st. i jest tak trzeba.
                              Silnik R18A2.

Komentarz

• winni77
                                RS
                                • 2009
                                • 2183
                                • Octavia II combi (1Z5)
                                • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Jeśli jeżdżę sam to ustawiam na tyle ile w danym momencie mi jest potrzebne czyli 20-25°C, bez względu czy na zewnątrz jest 18 czy 35°C. Jeśli na zewnatrz jest bardzo ciepło, to jakieś 5-10 minut przed wyjściem z auta wyłączam klimę i temperatura stopniowo się wyrównuje z otoczeniem.
                                Mój "Batmobil"

Komentarz

• Misiekoctavia
                                  Elegance
                                  • 2005
                                  • 891

Mi wystarczy, że nawiew lekko dmucha mi w oczy i już czuję, że w oku robi się sucho, a klimy w aucie niemam. Gdy podróżuję/przebywam długo w klimatyzowanej przestrzeni też bolą mnie oczy choć ostatnio zauważyłem, że mniej. Widocznie moje ślepia trochę przywykły.
                                  Noszę okulary i podczas kontroli zapytałem czy coś można z tym zrobić to okulista przepisał mi krople KeratoStill ale jakichś piorunujących efektów nie zauważyłem.

Komentarz

• aro_40
                                    RS
                                    • 2007
                                    • 1529
                                    • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

w kazdym porządniejszym poradniku dotyczącym klimą zalecają regularne wietrzenie pomieszczenia (wszystko jedno czy jest to autko czy też biurowiec).
                                    If we could convert bullshit into energy, we would be millionaires.

Komentarz

• piotrek_gdy
                                      RS
                                      • 2008
                                      • 7723
                                      • Volkswagen
                                      • CFGB 2.0 TDI CR RS 170 KM

Zamieszczone przez aro_40
                                      regularne wietrzenie pomieszczenia
                                      aro_40, ma rację
                                      ja po raz kolejny powtórzę to co powtarzałem wielkokrotnie- najlepszym rozwiązaniem jest klima i szyberdach- lekkie uchylenie pozwala niewielkiej ilości powietrza z zewnątrz napłynąć do środka i nawilżyć wnętrze
                                      już dawno stowarzyszenie amerykańskich lekarzy potwierdziło konieczność mieszania powietrza w klimatyzowanym wnętrzu pojazdu :szeroki_usmiech
                                      przyjemność z jazdy zapewnia avant A4 quattro 2,0TFSI

wyprzedaż garażowa części do O2-plastiki,elektronika, ramka RNS, dekory czarny karbon, inne, inne-proszę pytać na PW

Komentarz

• Misiekoctavia
                                        Elegance
                                        • 2005
                                        • 891

Szyberdach to jest to i nikt mi nie powie, że to najdroższy bajer do auta choć większość ludzi tak uważa.
                                        Wystarczy uchylić, a nawet jak jedziesz z 4 nietrzeżwymi osobami z impezy w deszczową pogodę to ani jedna szyba sie nie zaparuje :szeroki_usmiech

Komentarz

• DOBI
                                          Drive
                                          • 2008
                                          • 95

Każda klima jak i ogrzewanie powoduje wysuszenie śluzówek gałki ocznej co powoduje podraznienie ,zaczerwienienie ....żeczywiscie dośc dobre są krople do oczu nawilżające - wiekszy problem jest jak ktoś nosi soczewki kontaktowe wtedy następuje wysuszenie soczewki i to już wiekszy problem .......
                                          narazie brak usterek ...21-12-2009 wymiana akumulatora i przekroczyłem 103000tyś przebiegu...(listopad 2010r)juz 5lat minęło)..po przeglądzie .....Może czas na zmiany...kurde 17-12-2010 mam 104500tyś przejechane coś mało jeżdze ostaTNIO.......11-2011 przejechane 116000tyś wymiana rozrządu kpl

Komentarz

• tomikt
                                            Rider
                                            • 2007
                                            • 391

Panowie, wydumany problem
                                            Czy wy nie mrugacie???

w kazdym porządniejszym poradniku dotyczącym klimą zalecają regularne wietrzenie pomieszczenia (wszystko jedno czy jest to autko czy też biurowiec).
                                            pierwsze słyszę a zawodowo się klimą zajmuje.
                                            zresztą w wielu biurach otworzyć się okno da tylko krzesłem - trzeba złapać za oparcie i luuu...

pzdr
                                            ech...
                                            TomikT

Komentarz

• krz_p
                                              Ambiente
                                              • 2007
                                              • 164

Zamieszczone przez Marx
                                              Ustawiam na Econ, a jak za ciepło to na chwilę wyłączam Econ i klima na 19, 20 lub 21 st. i jest tak trzeba.
                                              najgorsze co można zrobić przy klimie
                                              na przemian schładzasz i ogrzewasz organizm, nie lepiej ustawić stałą temperaturę?
                                              przecież klima jak ustawisz wyższą temperaturę też będzie działać, tylko mniej intensywnie
                                              Golf V GTI

Komentarz

• kateb
                                                Classic
                                                • 2009
                                                • 32

Zamieszczone przez Misiekoctavia
                                                Mi wystarczy, że nawiew lekko dmucha mi w oczy i już czuję, że w oku robi się sucho, a klimy w aucie niemam. Gdy podróżuję/przebywam długo w klimatyzowanej przestrzeni też bolą mnie oczy choć ostatnio zauważyłem, że mniej. Widocznie moje ślepia trochę przywykły.
                                                Noszę okulary i podczas kontroli zapytałem czy coś można z tym zrobić to okulista przepisał mi krople KeratoStill ale jakichś piorunujących efektów nie zauważyłem.
                                                Bo nie wolno sobie dmuchac w oczy, zauważ że kolarze zawsze mają okularki. Trzeba dmuchac gdzieś obok.

Komentarz

• jaca
                                                  Drive
                                                  • 2007
                                                  • 92

w kazdym porządniejszym poradniku dotyczącym klimą zalecają regularne wietrzenie pomieszczenia
                                                  To tak jakbyś powiedział, że mając automatyczny system zraszania trawnika konieczne jest regularne podlewanie go z konewki.
                                                  Jeżeli masz w biurze klimę (nie mylić ze zwykłymi klimatyzatorami) to ona dba o właściwą temperaturę, czystość i wilgotność powietrza niezależnie od warunków na dworze.

Komentarz

Pracuję...